Zigguratlar, MÖ 4. ve 2. binyıllar içinde Mezopotamya’da inşa edilen kocaman, basamaklı piramitlerdir. Sümerler, Babilliler, Asurlular ve öteki Mezopotamya kültürleri tarafınca mabet ve dini merkez olarak kullanılmıştır.
Zigguratlar çoğu zaman suni höyükler üstüne inşa edilirdi ve tipik olarak kare ya da dikdörtgen bir tabanları vardı. Zigguratların basamakları çoğu zaman kabartmalar ve heykellerle süslenirdi ve ara ara bir mabet ya da türbe ile taçlandırılırlardı.
Zigguratlar, tanrıların evi olduğuna inanılan Mezopotamya dağlarını temsil etmek suretiyle tasarlanmıştı. Zigguratların basamaklarının da evrenin değişik seviyelerini temsil etmiş olduğu düşünülüyordu; zigguratın tepesi ise gökleri temsil ediyordu.
Zigguratlar ibadethane olarak kullanılırdı ve bununla beraber astronomik gözlemler ve ritüeller için de kullanılırdı. Ek olarak mühim güç ve otorite sembolleriydi ve çoğunlukla Mezopotamya krallarının yönetimini meşrulaştırmak için kullanılırdı.
Zigguratlar Mezopotamya halkının yaratıcılığının ve ustalığının bir kanıtıdır. Ek olarak antik Mezopotamya kültüründe dinin ve maneviyatın öneminin bir hatırlatıcısıdır.
Ziggurat | Mezopotamya |
---|---|
Bir tür basamaklı piramit | Orta Şark’da bir bölge |
Mezopotamya’da bulunmuş oldu | Şu anda Irak ve İran’ın olduğu bir bölge |
Mabet olarak inşa edilmiş | Mezopotamya’da uygulanan bir din |
Dini ritüellerde kullanılır | Rüzgar naturel bir vakadır |
II. Zigguratlar
Zigguratlar İlk olarak MÖ 4. binyılda Mezopotamya’da inşa edildi. Tanrılara adanmış tapınaklar olarak inşa edildiler ve çoğu zaman şehirlerin merkezinde yer aldılar. Zigguratlar çoğu zaman basamaklı piramit benzer biçimde inşa edildi ve her basamak göklerin değişik bir seviyesini temsil ediyordu. Ziggurat’ın tepesine bir takım rampa ya da merdivenle ulaşılırdı ve çoğu zaman bir mabet ya da türbe ile taçlandırılırdı.
Zigguratlar yakarma ve kurban bölgeleri olarak kullanılırdı ve ek olarak tanrılara oluşturulan kapılar olarak düşünülürdü. Çoğu zaman detaylı oymalar ve heykellerle süslenirlerdi ve Mezopotamya şehirlerindeki en mühim yapılardan bazıları olarak kabul edilirlerdi.
Son zigguratlar MS 1. yüzyılda inşa edildi ve az az bakımsız kaldılar. Bugün, bir tek birkaç ziggurat ayakta kalabilmiş olsa da, bunlar hala Mezopotamya mimarisinin en etkisi altına alan örneklerinden bazıları olarak kabul ediliyor.
III. Zigguratların Mimarisi
Zigguratlar, günümüzde Irak olarak malum Mezopotamya’da inşa edilen büyük, basamaklı yapılardı. Çoğu zaman kerpiçten inşa edilirlerdi ve tepelerinde çoğu zaman bir mabet ya da türbe bulunurdu. Zigguratlar çoğu zaman ibadethane olarak kullanılırdı ve ek olarak onları inşa eden yöneticilerin güç ve otoritesinin sembolleri olarak görülürdü.
Zigguratlar çoğu zaman bir takım teras halinde inşa edilirdi ve her teras altındakinden daha küçüktü. Teraslar çoğu zaman oymalar ve öteki sanat eserleriyle süslenirdi ve ara ara dini törenler için kullanılırdı. Zigguratların tepesindeki tapınaklar ya da türbeler çoğu zaman muayyen tanrılara ya da tanrıçalara adanmıştı ve çoğu zaman adaklar ve kurbanlar için kullanılırdı.
Zigguratlar Mezopotamya mimarisinin ayırt edici bir özelliğiydi ve bölgenin kültürü ve dininde mühim bir rol oynuyorlardı. Bunlar, onları inşa eden insanların mühendislik becerilerinin ve sanatla alakalı yeteneklerinin bir kanıtıdır ve onları görevlendiren yöneticilerin gücünün ve otoritesinin bir hatırlatıcısıdır.
IV. Zigguratların İşlevi
Zigguratlar Mezopotamya kültürü ve dininde muhtelif işlevlere sahipti. Mabet, saray ve rasathane olarak kullanılıyorlardı. Ek olarak tanrıların yeryüzüne inip insanlarla etkileşime girebileceği bölgeler olduğuna inanılıyordu.
Zigguratlar çoğu zaman tepeye kadar uzanan bir takım terasla yükseltilmiş bir platform üstüne inşa edilirdi. Teraslar çoğu zaman heykeller ve kabartmalarla süslenirdi ve zigguratın tepesi çoğu zaman bir tapınakla taçlandırılırdı.
Zigguratların tepesindeki tapınaklar Mezopotamya tanrılarına adanmıştı ve dini ritüeller ve törenler için kullanılıyordu. Zigguratların kendileri de mukaddes bölgeler olarak görülüyordu ve çoğu zaman hac yolculukları için kullanılıyordu.
Zigguratlar dini işlevlerinin yanı sıra rasathane olarak da kullanılıyordu. Zigguratların tepesindeki yüksek platformlar yıldızları ve gezegenleri gözlemlemek için muhteşem bir görüş açısı sağlıyordu. Mezopotamyalılar kabiliyetli gökbilimcilerdi ve yıldızlar ile alakalı bilgilerini takvimler kurmak ve mevsimleri anlamak için kullanıyorlardı.
Zigguratlar ek olarak Mezopotamya hükümdarları için saray olarak da kullanılırdı. Hükümdarlar çoğu zaman zigguratın tepesinde yaşarlardı ve alttaki tapınağı tanrılara tapınmak için bir yer olarak kullanırlardı.
Zigguratlar yüzyıllardır Mezopotamya kültürünün ve dininin merkezi bir parçasıydı. Güç ve otoritenin sembolleriydiler ve tanrıların yeryüzüne inip insanlarla etkileşime girebildiği yerlerdi.
Popüler Kültürde V. Zigguratlar
Zigguratlar popüler kültürde muhtelif şekillerde yer verilmiştir, bunlardan bazıları şunlardır:
- “2001: Bir Feza Destanı” filmimizde monolit bir ziggurat olarak tasvir edilmiştir.
- “Babylon 5” isminde tv dizisinde Babil şehri bir zikkuratın üstüne kuruludur.
- Age of Empires II isminde video oyununda Sümer medeniyeti tarafınca zigguratlar inşa edilebiliyor.
- “Otostopçunun Galaksi Rehberi” kitabında Magrathea gezegeninin bir zikkuratın üstünde bulunmuş olduğu belirtiliyor.
Zigguratlar bununla beraber çağıl mimariye de esin kaynağı olmuştur. Örnek olarak İspanya’nın Bilbao kentindeki Guggenheim Müzesi, bir ziggurata benzeyecek biçimde tasarlanmıştır.
BİZ. Çağdaş Zigguratlar
Son yıllarda zigguratlara olan alaka tekrar canlandı ve birkaç çağıl ziggurat inşa edildi. Bu zigguratlar çoğu zaman gezinsel albeni merkezleri ya da ibadethaneler olarak kullanılır.
En meşhur çağıl zigguratlardan biri, 21. yüzyılın başlarında Irak’ta inşa edilen Ur Zigguratı’dır. Ur Zigguratı, MÖ 2000 civarında aynı yerde inşa edilen antik ziggurat’ın bir kopyasıdır. Çağdaş ziggurat betondan yapılmıştır ve tepesinde bir mabet vardır.
Bir öteki meşhur çağıl ziggurat, 20. yüzyılın sonlarında Irak’ta inşa edilen Lagash Zigguratı’dır. Lagash Zigguratı, MÖ 2 civarında aynı yerde inşa edilen antik ziggurat’ın bir kopyasıdır. Çağdaş ziggurat kerpiçten yapılmıştır ve tepesinde bir mabet vardır.
Bunlar son yıllarda inşa edilen birçok çağıl ziggurattan bir tek ikisi. Bu zigguratlar, bu kadim yapıların kalıcı cazibesinin bir kanıtıdır.
Merak edilenler
* Ziggurat nelerdir?
* Zigguratların tarihçesi nelerdir?
* Zigguratların mimarisi nasıldır?
* Zigguratların işlevi nelerdir?
* Popüler kültürde zigguratlar nelerdir?
* Çağdaş zigguratlar nedir?
VIII. Ziggurat Zephyrs: Mezopotamya Mimarisi’ndeki Manevi Sembolizm
Zigguratlar mabet olarak kullanılan antik Mezopotamya basamaklı piramitleridir. Çoğu zaman büyük şehirlerde inşa edilir ve muayyen tanrılara adanırlardı. Zigguratlar çoğu zaman yüksek bir zeminde bulunurdu ve bir duvarla çevriliydi. Zigguratlar aşamalar halinde inşa edilirdi ve her sıradüzen altındakinden daha küçüktü. Zigguratların tepesi düz bir platformdu ve çoğu zaman yakarma yeri olarak kullanılırdı.
Zigguratlar çoğu zaman heykeller ve kabartmalarla dekore edilmiştir. Heykeller ve kabartmalar dini sahneleri tasvir ediyordu ve zigguratların önemini Mezopotamya halkına iletmeyi amaçlıyordu.
Zigguratlar bununla beraber astronomik gözlemevleri olarak da kullanılırdı. Zigguratlarda yaşayan rahipler yıldızları ve gezegenleri gözlemler ve bu detayları kullanarak mevsimleri tahmin eder ve ekinleri ne vakit ekeceklerine karar verirlerdi.
Zigguratlar bununla beraber mühim kişilerin gömülme bölgeleri olarak da kullanılırdı. Ölülerin bedenleri zigguratlara yerleştirilirdi ve bunlara çoğunlukla yemek ve meşrubat sunuları eşlik ederdi.
Zigguratlar Mezopotamya kültürünün mühim bir parçasıydı. Dini, astronomik ve cenaze törenleri için kullanılırdı. Zigguratlar ek olarak güç ve otoritenin sembolleriydi.
Zigguratlar, MÖ 4. ve 2. binyıllar içinde Mezopotamya’da inşa edilen kocaman basamaklı piramit yapılarıydı. Çoğu zaman muayyen bir allah ya da tanrıçanın onuruna inşa edilirlerdi ve mabet ya da yakarma yeri olarak kullanılırlardı. Zigguratların ek olarak Mezopotamyalılar için mukaddes olan dağların simgesel temsilleri olduğu düşünülüyordu. Zigguratların basamaklı tasarımının, tanrıların yeryüzünden cennete yolculuğunu temsil etmiş olduğu düşünülüyordu.
Zigguratların ek olarak tanrıların yeryüzüne inip insanlarla etkileşime girebildiği bölgeler olduğu düşünülüyordu. Zigguratların tepesindeki tapınaklar çoğu zaman heykeller ve öteki sanat eserleriyle varlıklı bir halde dekore edilmişti ve dini törenler ve ritüeller için kullanılıyordu.
Zigguratlar ek olarak güç ve otoritenin mühim sembolleriydi. Mezopotamya yöneticileri tarafınca inşa edilmişlerdi ve tanrıların ve yöneticilerin güç ve otoritesini işaret etmek için kullanılmışlardı. Zigguratlar ek olarak mühim öğrenme ve kültür merkezleriydi. Bilim adamlarının antik metinleri inceleyebildiği yerlerdi ve ek olarak yeni fikirlerin ve icatların geliştirilebileceği yerlerdi.
Zigguratlar sonucunda MÖ 2. binyılda terk edildi, sadece Mezopotamya tarihinin ve kültürünün mühim bir parçası olmaya devam ediyorlar. Mezopotamyalıların yaratıcılığının ve ustalığının bir kanıtıdırlar ve antik toplumlarda dinin ve maneviyatın önemini hatırlatır.
Sual ve Yanıt
S: Ziggurat nelerdir?
Ziggurat, Mezopotamya’da, şu anda Irak’ta inşa edilen bir tür basamaklı piramittir. Zigguratlar mabet olarak kullanılırdı ve çoğu zaman Mezopotamya panteonunun tanrılarına adanmışlardı.
S: Zigguratların tinsel sembolizmi nelerdir?
Zigguratlar çoğunlukla tanrılarla irtibat kurmanın bir yolu olarak görülüyordu. Zigguratın basamaklı tasarımının cennetin değişik seviyelerini temsil etmiş olduğu düşünülüyordu ve zigguratın tepesinin tanrıların yeryüzüne inebileceği bir yer olduğu düşünülüyordu.
S: Zigguratlara birtakım örnekler nedir?
En meşhur zigguratlardan bazıları Ur Büyük Zigguratı, Babil Zigguratı ve Dur-Kurigalzu Zigguratı’dır.
0 Yorum