Meteoroid Uvertürü Yıkım ve Yaratılışın Kozmik Senfonisi

Meteoroid Uvertürü: Göksel Çarpışmaların Öncüsü Meteoroid Overture: The Prelude to Celestial Collisions, Amerikalı progresif metal grubu Dream Theater’ın bir şarkısıdır. 1999 albümleri Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory’de yayınlanmıştır. Şarkı, bir meteorun Dünya’ya çarpması ve bunun sonunda oluşan felaket hakkındadır. Şarkı iki parçaya ayrılmıştır. İlk bölüm, “Meteoroid Overture”, giderek artan bir zirve noktasına ulaşan yavaş, atmosferik bir parçadır. İkinci bölüm, “The Prelude to Celestial Collisions”, meteoroidin tesirini ve ortaya çıkan kaosu tasvir eden daha süratli, daha agresif bir parçadır. Şarkı, karmaşa müzik yapısı ve sentezleyiciler ile öteki elektronik enstrümanların kullanımıyla dikkat çekiyor. Ek olarak ölüm, felaket ve yine doğuş temalarını işleyen lirik içeriğiyle de dikkat çekiyor. Meteoroid Uvertürü: Celestial Collisions’ın Önsözü, dinledikten uzun zaman sonrasında bile aklınızdan çıkmayacak kuvvetli ve romantik bir şarkı. Göksel çarpışma Özellikler meteor Güneş’in yörüngesinde dönen minik bir kaya ya da metal parçası Meteor yağmuru Gökyüzünde aynı noktadan geliyormuş benzer biçimde gözüken oldukça sayıda meteor […]

Meteoroid Uvertürü Yıkım ve Yaratılışın Kozmik Senfonisi

Meteoroid Uvertürü: Göksel Çarpışmaların Öncüsü

Meteoroid Uvertürü: Göksel Çarpışmaların Öncüsü

Meteoroid Overture: The Prelude to Celestial Collisions, Amerikalı progresif metal grubu Dream Theater’ın bir şarkısıdır. 1999 albümleri Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory’de yayınlanmıştır. Şarkı, bir meteorun Dünya’ya çarpması ve bunun sonunda oluşan felaket hakkındadır.

Şarkı iki parçaya ayrılmıştır. İlk bölüm, “Meteoroid Overture”, giderek artan bir zirve noktasına ulaşan yavaş, atmosferik bir parçadır. İkinci bölüm, “The Prelude to Celestial Collisions”, meteoroidin tesirini ve ortaya çıkan kaosu tasvir eden daha süratli, daha agresif bir parçadır.

Şarkı, karmaşa müzik yapısı ve sentezleyiciler ile öteki elektronik enstrümanların kullanımıyla dikkat çekiyor. Ek olarak ölüm, felaket ve yine doğuş temalarını işleyen lirik içeriğiyle de dikkat çekiyor.

Meteoroid Uvertürü: Celestial Collisions’ın Önsözü, dinledikten uzun zaman sonrasında bile aklınızdan çıkmayacak kuvvetli ve romantik bir şarkı.

Göksel çarpışma Özellikler
meteor Güneş’in yörüngesinde dönen minik bir kaya ya da metal parçası
Meteor yağmuru Gökyüzünde aynı noktadan geliyormuş benzer biçimde gözüken oldukça sayıda meteor
Feza Dünya atmosferinin ötesindeki bölge
Güneş sistemi Güneş ve onun yörüngesinde dönen nesneler

II. Meteor çarpması nelerdir?

Bir meteoroid çarpışması, uzaydan gelen minik bir kaya ya da metal parçası olan bir meteoroidin Dünya atmosferine ya da yüzeyine çarpmasıdır.

III. Meteoroid çarpışmalarının türleri

Üç ana tip meteor çarpması vardır:

  • Atmosferde gerçekleştirilen etkisinde bırakır
  • Dünya yüzeyinde gerçekleştirilen etkisinde bırakır
  • Öteki gezegenlerde ya da uydularda gerçekleştirilen etkisinde bırakır

Atmosferdeki darbeler, meteoroid çarpışmalarının en yaygın türüdür. Bu darbeler, bir meteoroid Dünya atmosferine girdiğinde ve yandığında meydana gelir. Ortaya çıkan ateş topu, yerden bir meteor yağmuru olarak görülebilir.

Dünya yüzeyindeki etkisinde bırakır daha azca yaygındır, sadece tekrar de mühim hasara niçin olabilirler. Büyük bir meteoroidin çarpması bir krater oluşturabilir ve ortaya çıkan döküntü geniş bir alana yayılabilir.

Öteki gezegenler ya da uydular üstündeki etkisinde bırakır de daha azca yaygındır, sadece tekrar de gezegenin ya da uydunun yüzeyinde mühim bir etkiye haiz olabilirler. Büyük bir meteoroidin çarpması bir krater oluşturabilir ve ortaya çıkan döküntü geniş bir alana yayılabilir.

II. Meteor çarpması nelerdir?

Meteoroid çarpışması, uzaydan gelen minik bir kaya ya da metal parçası olan meteoroidin Dünya yüzeyine çarpmasıdır.

Meteoritler çoğu zaman küçüktür, boyutları bir kum tanesinden minik bir otomobile kadar değişmiş olur. Sadece birtakım meteoritler oldukça daha büyük olabilir ve Dünya’ya çarptıklarında mühim hasara yol açabilirler.

Bir meteoroid çarpışmasının en meşhur örneği, 1908’de Sibirya’da gerçekleştirilen Tunguska vakasıdır. Tunguska vakası, atmosferde patlayan bir meteoroid tarafınca meydana gelmiştir ve meteoroidin çapının ortalama metre olduğu tahmin edilmektedir. Tunguska vakası yaygın hasara yol açmıştır sadece can kaybı olmamıştır.

Okuyun  Güneş Uyum Gezegenlerin Dansı

Daha kısa sürede, Çelyabinsk meteoru 2013 senesinde Rusya’da mühim hasara yol açtı. Çelyabinsk meteoru ortalama 20 metre çapındaydı ve yerden ortalama 20 kilometre yukarıdaki atmosferde patladı. Çelyabinsk meteoru 1.500’den fazla yaralanmaya niçin oldu, sadece ölüm olmadı.

Meteoroid çarpışmaları nispeten yaygın bir vakadır ve dünyanın her yerinde meydana gelir. Sadece, bir çok meteoroid çarpışması küçüktür ve herhangi bir hasara niçin olmaz.

V. Meteoroid çarpışmalarının tesirleri

Meteoroid çarpışmaları, meteoroidin ebatlarına ve hızına bağlı olarak Dünya üstünde muhtelif etkilere niçin olabilir.

Minik meteoroidler (çapı 1 metreden azca) çoğu zaman atmosferde yanarak bir meteor yağmuru yaratır. Bu meteorlar parlak bir fer parlaması ve bir ses patlaması üretebilir, sadece insan yaşamı ya da mülkü için mühim bir tehdit oluşturmazlar.

Daha büyük meteoroidler (çapı 1 metreden fazla olanlar) atmosferden geçerek Dünya yüzeyine çarpabilir. Bu etkisinde bırakır yangınlar, tsunamiler ve depremler de dahil olmak suretiyle yaygın hasara niçin olabilir. Büyük bir meteoroidin tesiri küresel bir iklim felaketine de niçin olabilir.

Büyük bir meteoroid çarpmasının en meşhur örneği, 66 milyon sene ilkin gerçekleştirilen ve dinozorların neslinin tükenmesine niçin olduğuna inanılan Chicxulub çarpmasıdır. Chicxulub çarpması, ortalama 10 kilometre çapında bir asteroit ya da kuyrukluyıldızdı. Çarpma, şu anda Meksika’daki Yucatan Yarımadası’nın altında gömülü olan bir krater oluşturdu. Çarpmanın, Hiroşima’ya atılan atom bombasının enerjisinin ortalama 10 milyar katı olan trilyonlarca ton TNT’ye eşdeğer enerji açığa çıkardığı düşünülüyor.

Chicxulub tesiri, Dünya’nın zamanı süresince gerçekleştirilen birçok meteoroid etkisinden bir tek bir tanesidir. Bu etkisinde bırakır gezegenimizin evrimini şekillendirmede mühim bir rol oynamıştır.

VI. Meteoroid çarpışmalarının sıklığı

Meteoroid çarpışmalarının sıklığının Dünya yüzeyindeki kilometrekare başına yılda ortalama bir olduğu tahmin edilmektedir. Bu, büyük bir şehirdeki bir ferdin yaklaşık olarak ömründe bir kere meteoroid çarpışması yaşayacağı demektir. Sadece, meteoroid çarpışmalarının reel sıklığı konuma bağlı olarak büyük seviyede değişmiş olur. Örnek olarak, kutup yerleri ekvator bölgelerinden daha çok meteoroid çarpışması yaşar ve dağlık alanlar düz alanlardan daha çok meteoroid çarpışması yaşar.

Meteoroid çarpışmalarının sıklığı da senenin zamanına bağlı olarak değişmiş olur. Meteoroid yağmurları, Dünya bir kuyruklu yıldızın yörüngesinden geçtiğinde meydana gelir ve bu yağmurlar oldukça sayıda meteoroid çarpışmasına niçin olabilir. En meşhur meteor yağmuru, her sene Ağustos ayında gerçekleşen Perseid meteor yağmurudur.

Meteoroid çarpışmalarının sıklığı, meteoroidin boyutundan da etkilenir. Daha büyük meteoroidlerin hasara yol açma olasılığı daha minik meteoroidlere gore daha yüksektir. Örnek olarak, ortalama 60 fit çapındaki Çelyabinsk meteoru, 2013 senesinde Rusya’nın Çelyabinsk kentinde patladığında yaygın hasara yol açmıştır.

Feza görevleri için planlama yaparken meteoroid çarpışmalarının sıklığı dikkate katılması ihtiyaç duyulan mühim bir faktördür. Astronotların meteoroid çarpışmalarından korunması icap eder ve feza araçlarının meteoroidlerin etkisine dayanacak halde tasarlanması icap eder.

Okuyun  NASA'nın göksel alemini koruyan yıldız yönetimi

VII. Tunguska vakası

Tunguska vakası, 30 Haziran 1908’de Rusya’nın Sibirya bölgesinde gerçekleştirilen büyük bir patlamaydı. Patlamanın bir meteoroid ya da kuyrukluyıldız parçasının çarpması kararı meydana geldiğine inanılıyor. Patlama o denli güçlüydü ki ortalama 800 kilometrekarelik (310 mil kare) bir ormanlık alanı dümdüz etti. Patlamanın, Hiroşima’ya atılan atom bombasının gücünün ortalama 1.000 katı olan 10 ila 15 megaton TNT enerjisi açığa çıkardığı tahmin ediliyor.

Tunguska vakası tarihin en malum meteoroid çarpışmalarından biridir. Sadece, vakayla alakalı hala birçok gizem bulunmaktadır. Bilim adamları patlamaya neyin sebep bulunduğunu ya da meteoroidin ya da kuyrukluyıldız parçasının nereden geldiğini tam olarak bilmiyorlar.

Tunguska vakası oldukça fazla vurgunculuk ve münakaşanın mevzusu olmuştur. Birtakım insanoğlu patlamanın bir UFO tarafınca meydana geldiğine ya da dünyanın sonunun bir işareti olduğuna inanmaktadır. Sadece bir çok bilim insanı patlamanın naturel bir vaka tarafınca meydana geldiğine inanmaktadır.

Çelyabinsk meteoru

Çelyabinsk meteoru, 15 Şubat 2013’te Rusya’nın Çelyabinsk Oblastı üstünde patlayan bir Dünya’ya yakın nesneydi (NEO). Meteoroidin ortalama 20 metre (66 fit) çapında olduğu ve ortalama 10.000 ton ağırlığında olduğu tahmin ediliyordu. Dünya atmosferine saniyede ortalama 18 kilometre (saatte 40.000 mil) hızla girdi ve yerden ortalama 30 kilometre (19 mil) yükseklikte patladı. Patlama, Çelyabinsk ve çevresindeki bölgelerdeki pencereleri parçalayan ve binalara zarar veren bir şok dalgası üretti. Meteoroid, bir asırdan uzun zamandır Dünya’ya çarpan en büyük nesneydi.

Dinozorlar

Dinozorlar, Dünya’ya 150 milyon yıldan fazla bir müddet hâkim olan bir sürüngen grubuydu. Onlar, yaşamış en büyük kara hayvanlarıydı ve oldukça muhtelif biçim ve boyutlardaydılar. Dinozorlar nihayetinde ortalama 66 milyon sene ilkin büyük bir asteroit çarpmasıyla yok oldular.

Dinozorları öldüren asteroit çarpmasının ortalama 6 mil (10 kilometre) genişliğindeki bir kuyruklu star ya da asteroit tarafınca meydana getirilmiş olduğu düşünülüyor. Çarpma, çok önemli oranda enerji açığa çıkararak dev gibi bir ateş topu ve Dünya yüzeyini harap edecek bir şok dalgası yaratmış olurdu. Çarpma ek olarak, aylarca hatta senelerce güneşi engelleyecek dev gibi bir toz ve moloz bulutu fırlatmış olurdu. Bu, küresel bir kışa niçin olurdu ve bu da yemek için güneşe bağımlı olan birçok nebat ve hayvanı öldürürdü.

Dinozorlar asteroit çarpmasının tek kurbanları değildi. Birçok başka hayvan ve nebat de öldü ve Dünya’daki hayatın toparlanması milyonlarca sene sürdü. Dinozorları öldüren asteroit çarpmasının Dünya tarihli en yıkıcı olaylardan biri olduğu düşünülüyor.

S: Meteor çarpması nelerdir?

A: Bir meteoroid çarpışması, bir meteoroidin ya da feza çöpünün Dünya yüzeyine çarpmasıdır.

S: Meteor çarpışmalarının değişik türleri nedir?

A: Üç ana tip meteor çarpması vardır:

  1. Çarpma kraterleri
  2. Meteor yağmurları
  3. Dinozorlar

S: Meteor çarpışmalarının tesirleri nedir?

Okuyun  Göksel Göçebeler Uzayda İnsanlığın Geleceği

A: Meteoroid çarpışmalarının muhtelif tesirleri olabilir, bunlar içinde şunlar yer alır:

  • Çarpma kraterleri oluşturma
  • Meteor yağmurlarının tetiklenmesi
  • Dinozorların yok edilmesi

Ayaz Karadağ, dijital dünyaya olan ilgisi ve yazıya duyduğu tutku ile Kosefikri.com blogunu kurmuştur. Gelişen teknoloji, kişisel gelişim ve yaşam tarzı gibi alanlarda derinlemesine bilgi sahibi olan Ayaz, bu birikimlerini blogunda paylaşıp geniş bir okuyucu kitlesine ulaştırmayı hedeflemektedir. Hem bir yazar hem de içerik üreticisi olarak, okuyucularına değerli bilgiler sunarak onların hayatlarına dokunmayı amaçlayan Ayaz, blogunda her zaman kaliteli ve özgün içerikler üretmektedir.

  • Toplam 365 Yazı
  • Toplam 0 Yorum
Benzer Yazılar

Ebedi, kozmolojinin kozmik senfonisini yansıtıyor

Uzay 2 hafta önce

İçindekilerİi. KozmografiBig Patlama TeorisiIV. Esneyen kainatV. Kaba Yön ma Kaba Cesaret6. Mevzu hakkındaki sorulan akıl yürütmeVii. Kozmolojinin geleceğiKozmografi ma Diyanetİx. Kozmografi ma Hikmet Kozmografi Big Patlama Teorisi Esneyen kainat Kaba Yön ma Kaba Cesaret Birçok Kozmolojinin geleceği Kozmografi ma Diyanet Kozmografi ma Hikmet Mevzuyla alakalı sorulan akıl yürütme Antet Hususiyet Kozmografi Evrenin incelenmesi ma organizasyon Akis Sade sesin tekrarlanması Uçurum Ebedi ya da müddetsiz dar husus Bakış açısı Sade şeye bakmanın dar yolu Töreni Trompet amacıyla dengeli dar önlem İi. Kozmografi Kozmografi zamanı, evreni anlayışımızın zaman içinde iyi mi geliştiğinin incelenmesidir. Fena ma karmaşa dar alandır, sadece düşük açacak döneme izole edilebilir. Cındır Yunanlılardan Mutedil Asır’a büyüklüğünde geçmiş devre, teorik spekülasyonlara istinaden karakterize edildi. Yunanlılar evrenin geçmiş modellerini geliştirdiler, sadece ikincisi ilmi kanıtlardan artma deney ma matematiğe dayanıyordu. İkinci devre, Otel’fecir Aydınlanmaya büyüklüğünde, ilmi kozmolojinin yükselişini görmüş oldu. Astronom Nicolaus Copernicus, dünyanın güneşin çevresinde dönmesini önerdi ma işte benzer ondan […]

Uzay Gezginleri Yeni Bir Keşif Çağının Öncüleri

Uzay 2 hafta önce

İçindekilerİi. Uzay KeşfiIII. Uzay Keşifinin YararlarıIV. Uzay Keşiflerinin ZorluklarıV. Bulunan Uzay Kontrol ProgramlarıVI. Uzay Keşifinin GeleceğiVii. Uzay Araştırmaları ma KanunUzay Araştırmaları ma Ahlaki Uzay Keşifine İi. Uzay Keşfi III. Uzay Keşifinin Yararları IV. Uzay Keşiflerinin Zorlukları V. Bulunan Uzay Kontrol Programları VI. Uzay Keşifinin Geleceği Vii. Uzay Araştırmaları ma Kanun VIII. Uzay Araştırmaları ma Ahlaki İx. Uzay Araştırmaları ma Halkoyu Çoğu zaman sorulan kıyaslama Antet Yanıt Uzay navigatörü Uzayda gezen fert. Uzay Keşfi Acun atmosferinin balon alanın keşfi. Uzay araştırması Uzay ma nesnelerinin incelenmesi. İnsan feza uçuşu İnsanların uzaya uçuşu. Astronavigasyon Uzayda feza aracının gezinmesi. İi. Uzay Keşfi Uzay araştırmasının zamanı oldukça çelimsiz sade tarihtir, sadece aslına bakarsan olağanüstü başarılarla doldurulmuştur. İlk suni peyk 1957’bile yörüngeye işkence gördü ma önce koca 1969’hatta avuç yaklaştı. Odur zamandan çünkü, çağ sisteminin yeryüzü ırak yerlerine çekirdek yolladık ma ayrıca yönlendirme olasılığını keşfetmeye başladık. İnsanlar Ventoz’a. Uzay araştırmasının zamanı, koca yaratıcılığının ma azlığının sade […]

NASA’nın Göksel Senfoni Evrenin Senfonik Keşfi

Uzay 3 hafta önce

İçindekilerİi. Göksel melodi nelerdir?III. Göksel SenfonilerIV. Göksel senfonilerin özellikleriV. Göksel Senfoniler Iyi mi DinlenirVI. Göksel senfonileri dinlemenin yararlarıVii. Göksel Senfoniler Nerede BulunurGöksel senfoniler kurmak amacıyla bağışlarİx. NASA’nın Göksel Senfoni: Vadi unsurlarını ahenkli ağıl esansiyel İi. Göksel melodi nelerdir? III. Göksel Senfoniler IV. Göksel senfonilerin özellikleri V. Göksel Senfoniler Iyi mi Dinlenir VI. Göksel senfonileri dinlemenin yararları Vii. Göksel Senfoniler Nerede Bulunur VIII. Göksel senfoniler kurmak amacıyla bağışlar İx. Kurgusal kıyaslama Antet Hususiyet Göksel Senfoni Akşam gökyüzünün güzelliğinden ma harikasından esinlenen fakat akortlu ölçüm. NASA Milli Deniz havacılığı ma Feza İdaresi, Çırçıplak Feza Programı, Deniz havacılığı Araştırmaları ma Feza Biliminden Görevli Mürekkep Devletler Büyüklük Kurumu. Feza Evrenin Acun atmosferinin fahiş genişliği. Ahenk Iyi fakat tesir görüntülemek amacıyla değişik seslerin yahut notların kombinasyonu. Küy Sesleri, bilhassa şarkıda anlatım edilmiş olduğu şeklinde, kalburüstü bir halde tevhit sanatı. İi. Göksel melodi nelerdir? Göksel fakat melodi, akşam gökyüzünün güzelliğinden ma harikasından esinlenen fakat küy parçasıdır. […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele